Recept.

Gröna Torget presenterar oemotståndliga recept för ett grönare, skönare och hälsosammare liv.

Här är receptet på den goda och nyttiga äppelpajen jag gjort ett par gånger nu i höst. Helt naturlig och otroligt god!

äpplen
kanel
dadlar
havregryn
kokosolja

Smörj en form med kokosolja. Skala och dela äpplena. Lägg alla äpplen i formen och strö över kanel. Blanda. Hacka dadlar. Blanda dadlar, havregryn och kanel i en skål. Tillsätt kokosolja. Klicka ut degen över äpplena och låt sedan gräddas i ugnen på ca 200 grader tills äpplena är mjuka.




--------------------------------------------------------




Afrikanska grönsaker
6-8 port

Det här receptet är inspirerat av The China Study Cookbook som innehåller flera intressanta maträtter. Den här grytan är smakrik och spännande och passar utmärkt till rött ris.

1 vegetabilisk buljongtärning
1 hackad lök
1 hackad paprika
1-2 hackad vitlök solo
1/4 tsk cayennepeppar
1 tsk malen kanel
vatten
1 stor skalad och tärnad sötpotatis
2 dl fryst spenat
1 dl fryst majs
4 msk tomatpure
1 tetra krossade tomater
1/2 dl jordnötssmör
havssalt och svartpeppar

Fräs lök, vitlök, paprika och vitlök i lite olja. Tillsätt cayennepeppar och kanel. Blanda väl. Tillsätt ca 3-5 dl vatten, sötpotatis, spenat, majs, buljong, tomatpure och krossade tomater. Låt puttra i 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt mer vatten vid behov. Blanda i jordnötssmör, salt och peppar. Låt puttra ytterligare fem minuter. Servera med ris.






------------------------------------------------------------------


Korngrynsvälling
4 port

1 1/2 dl korngryn
1 1/2 dl vatten

1 liter vatten
1 kanelstång
1/2 krm anis
1 1/2 dl russin, fikon eller katrinplommon i bitar
ev 2-3 tsk citronsaft
ev salt

Skölj korngrynen på kvällen och lägg dom i blöt i den mindre mängden vätska under natten. På morgonen mixar du korngrynen i mixer till en slät puré . Rör ut purén i vattnet och tillsätt kanel och anis. Låt koka på svag värme i 10 min. Tillsätt frukt och koka ytterligare fem minuter. Smaka av med citronsaft och/eller salt.


-----------------------------------------------------------------



Lins- och sötpotatissoppa
4 port

Underbart god ock krämig soppa med mild smak. Hotta upp med chiliflakes om du gillar det!

1 gul lök, hackad
1 klyfta vitlök, hackad
1 stor sötpotatis, tärnad
1 msk olja
1 tetra krossade tomater
1 tetra kokosmjölk
1 dl röda linser, sköljda
2 grönsaksbuljongtärningar
3-5 dl vatten
basilika
chiliflakes
salt

Fräs lök och vitlök i olja tills de mjuknar. Tillsätt sötpotatis, krossade tomater, kokosmjölk, buljong, linser och det mesta av vattnet. Låt koka tills sötpotatisen är mjuk, ca 20 min. Smaka av med salt. Mixa soppan slät och tillsätt mer vatten om det behövs, beroende på önskad konsistens. Toppa med basilika och chiliflakes.



----------------------------------------------------------------


Italiensk bolognese
4 port

Detta recept är inspirerat av Johanna Kalen Ståhls bok Green: Gröna smaker för barnfamiljen. Den italienska bolognesen uppvisar mängder av smaker samtidigt som den upplevs väldigt mild och passande för både stora och små. 

300 g fryst sojafärs
1 tetra krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 små morötter
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
3 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
1/2 squash
1 gul lök
olja
svartpeppar och örtsalt

Hacka den gula löken. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Hacka vitlöksklyftorna. Tärna squashen. Hetta upp oljan och fräs löken genomskinlig. Tillsätt sojafärs, vitlök och tomatpuré och låt fräsa på medelvärme under omrörning. Tillsätt morot och squash. Fräs några minuter. Häll i vattnet och låt sjuda några minuter. Tillsätt krossade tomater, alla kryddor (utom salt och peppar) samt buljongtärning. Koka upp och sänk sedan värmen. Sätt på lock och låt puttra under 20 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta eller quinoa och sallad.



---------------------------------------------------------------



Marockansk linsgryta med spenat och russin
4 port

För ett par år sedan fick jag en vacker kokbok i present. Den heter Marocko på ett fat och är skriven av Caroline Hofberg. Jag har inte lagat så många av recepten i boken, utan mest haft den som inspirationskälla. Men idag testade jag ett nytt recept och det smakade underbart gott! Enkelt att laga var det också.

3 dl gröna linser
1 gul lök
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
300 g färsk spenat
3/4 dl ljusa sultanrussin
3 msk olivolja
1/2 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 msk pressad citronsaft
2 krukor koriander (jag uteslöt detta)
salt och peppar

Skölj linserna. Skala och skiva löken tunt. Häll linser, lök, vatten och buljong i en gryta. Koka under lock 15 min. Tillsätt russin, olivolja, spiskummin och paprikapulver i grytan. Vänd ner spenaten, lite i taget. Koka på svag värme utan lock tills linserna är mjuka, ca 15 minuter. Rör då och då. Tillsätt citronsaft och hackad koriander, smaka av med salt och peppar. Servera med cous cous, bulgur eller sallad.



-----------------------------------------------------



Annorlunda potatisgryta
4 port

Detta recept är inspirerat av Inga-Britta Sundqvists Vegetariska kokboken. Jag skrattade gott åt antalet ärtor i grytan. Jag erkänner att jag inte räknade, utan gick på vilken konsistens jag ville ha på grytan.

2 gula lökar
6-8 potatisar
1 msk olja
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
4 dl buljong
1/2-1 tetra krossade tomater
125 gula ärtor
1/2 citron
1 knippe dill

Skala lök och potatis. Hacka löken och skiva potatisen. Fräs löken i oljan tillsammans med kryddorna på svag värme. Koka upp buljongen och häll på den. Tillsätt potatis och tomater och låt koka 2+-25 minuter. Tillsätt ärtorna i slutet av koktiden. Pressa citronen och hacka dillen. Rör ner dillhack och citronsaft när grytan är färdigkokt. Servera med en sallad.




----------------------------------------------------------------



Tomat- och böngryta
4 port

Med enkla medel kokar du ihop en matig och nyttig gryta. Receptet är inspirerat av Inga-Britta Sundqvists kokboke "Vegetariska kokboken".

2 gula lökar
ev 1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 burk tomater
1 dl vatten
1-2 lagerblad
1/2 tsk paprikapulver
1 buljongtärning
5 dl kokta kikärtor, linser eller bönor
1 msk vetemjöl
1 tsk basilika
örtsalt

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i oljan. Tillsätt tomater, vatten, lagerblad, paprikapulver, buljongtärning och kikärtor/linser/bönor. Låt grytan koka ihop i fem minuter. Rör ut mjölet i lite vatten och blanda ner i grytan. Låt koka ytterligare fem minuter. Smaka av med basilika och örtsalt. Servera med råris eller potatis.



-----------------------------------------------------



Linsbollar
ca 16 st

Dessa linsbollar är väldigt enkla och goda. Få ingredienser och kort tillagningstid. Receptet kommer från boken Vegania av Nina Andersson.

2 dl röda linser
4 dl vatten
1/2 vegetabilisk buljongtärning
1 dl finhackad purjolök
valfria kryddor, exempelvis
sambal oelek, vitlök och curry
eller sambal oelek, ingefära, vitlök och sojasås
eller persilja
eller dill
ev vetemjöl

Skölj och rensa linserna. Koka linserna i vattnet tillsammans med buljong. I slutet av koktiden tillsätts purjolöken. Koka tills linserna är lätta att mosa. Sila bort överflödigt vatten. Häll linserna i en skål och smaksätt med valfria kryddor. Blanda och tillsätt mjöl vid behov. Ställ svalt en stund. Blanda mer mjöl om det behövs för att kunna forma små bollar. Stek eller fritera i het olja. 


----------------------------------------------------------------




Marockans tagine
4-5 portioner


Det här receptet är inspirerat av Vegania av Nina Andersson. En välfylld kokbok med massor av tips och recept. Grytan ska kokas tills grönsakerna är mjuka. Potatisen tog ganska lång tid att få mjuk, så ett alternativ hade varit att förkoka potatisen.

1 gul lök, hackad
1 stor morot, skivad
3 potatisar, tärnade
1/2 squash, tärnad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk kanel
2 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
2 dl vatten
400 g krossade tomater
1 vegetabilisk buljongtärning
2 dl kokta kikärtor
1 dl aprikoser eller russin (blötlagda)
Fräs löken i olja. Tillsätt de andra grönsakerna. Tillsätt vitlök, kanel, spiskummin, paprikapulver och sambal oelek. Rör om ordentligt. Häll på vatten, krossade tomater och buljong. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt aprikoser i bitar eller russin. Smaka av med kryddor. Servera med cous cous.


 -------------------------------------------------------



Pasta med gräddig sås
5 portioner

Det här receptet är hämtat ur kokboken Vegania av Nina Andersson. Jag skippade sojasåsen och bytte ut oreganon mot basilika. Hellre anpassa rätten efter det som finns hemma, än att inte laga den alls.

300 gram tärnad (marinerad) tofu
1/2 gul lök, hackad
1/2 liten purjolök, strimlad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
200 gram valfria grönsaker (1/2 liter), exempelvis riven morot, strimlad zucchini, spenat eller broccoli
1 1/2 - 2 dl växtmjölk eller vatten
1/2 vegetabilisk buljongtärning
1 - 1 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl soja- eller havregrädde
några stänk sojasås
paprikapulver
oregano
salt, peppar

Hetta upp olja och fräs löken genomskinlig. Tillsätt purjolök, vitlök och valfria grönsaker samt tofu. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna lite. Häll på mjölken eller vattnet samt buljong. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Rör ut mjölet i lite vatten och rör ner i grytan. Tillsätt grädden, sojasås och kryddor. Låt värmas igenom. Servera med pasta.


----------------------------------------------------------------


Indisk grönsakscurry
4 portioner

Det här receptet är hämtat ur kokboken Vegania av Nina Andersson. Jag hade inte kanelstång eller färsk ingefära hemma, men det gick lika bra med den torkade, malda varianten. 

1 lök, hackad
700 gram grönsaker (1 1/2-2 liter), exempelvis morot, blomkål, potatis, paprika, broccoli, squash i bitar.
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk ingefära, finhackad
1/2-1 tsk sambal oelek
3/4 tsk mald spiskummin
3/4 tsk mald koriander
ev 1/2 tsk bruna senapsfrön
1 kanelstång
lite grukmeja
1/2 tsk paprikapulver
4-5 dl vatten
2 tomater, hackade
ev 1/2 tsk socker
2 tsk salt
2 dl gröna ärtor, gröna bönor eller spenat

Värm olja i en stor panna eller kastrull. Fräs löken tills den är genomskilnlig. Tillsätt de grönsaker som tar längst tid att bli mjuka, ex rotsaker och potatis. Rör en stund. Tillsätt sedan ingefära, sambal, spiskummin, koriander, senapsfrön, kanel, gurkmeja och paprikapulver. Fräs några minuter och tillsätt resten av grönsakerna. Tillsätt vatten, tomat, socker och salt. Låt puttra tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt gröna ärtor, gröna bönor eller spenat i slutet av koktiden och låt bli varmt. Servera med ris, bröd och sallad. Eller njut som det är.


------------------------------------------------------


"Inga döda kycklingar i den här grytan"
4 portioner

Det här receptet kommer från Nina Anderssons välfyllda kokbok "Vegania".

4 dl sojakött
1 röd paprika i bitar
300 g valfria grönsaker (exempelvis svamp, zucchini, morot, palsternacka, broccoli)
1 gul lök, i strimlor
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
en nypa cayennepeppar eller sambal oelek
1 tsk spiskummin
1/2 tsk timjan eller rosmarin
1 tomat, tärnad
2 dl vatten
1/2 vegetabiliska buljongtärning
3 dl soja/havregrädde
1 msk majsena- eller vetemjöl utrört i 1 msk kallt vatten
svartpeppar, en nypa socker, salt

Koka sojaköttet enligt anvisningarna och pressa sedan ut vattnet
Stek grönsakerna precis mjuka. Tillsätt vitlök, sojakött och kryddor. Rör om några minuter och tillsätt tomat, vatten och buljong. Låt koka upp och tillsätt sedan grädden. När den kokar, rör ner mjölredningen, låt sjuda upp och smaka av med salt, socker och svartpeppar. Tillsätt extra vätska om såsen verkar tjock. Strö gärna finhackad persilja över. Servera med ris eller quinoa.



----------------------------------------------------


Mexikansk böngryta
4 portioner

Det här smakrika receptet kommer från en klassisk kokbok jag använder ofta "Vegetariska kokboken" av Inga-Britta Sundqvist. Den är väldigt grundläggande och inspirerande, med massor av härlig mat.

2 gula lökar
ev 1-2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 msk olja
1 tetra krossade tomater
1 lagerblad
1 buljongtärning
ev chilipulver
1 tsk paprikapulver
4-5 dl kokta bönor, ex kidneybönor
250 g fryst majs
1-2 msk citron saft
1 tsk basilika
örtsalt

Hacka lök och strimla paprika. Fräs i olja. Tillsätt tomater, lagerblad, paprikapulver, buljong, ev chilipulver och bönor. Tillsätt lite vatten om du tycker det behövs. Låt koka ihop i 10 min. Tillsätt majs, citronsaft och resten av kryddorna och låt puttra ytterligare ett par minuter. Servera med pasta, quinoa, råris, eller ät som den är.


-----------------------------------------------------


Linssoppa
4 portioner

Det här receptet är ett av de recept som funnits med mig längst. Det är en enkel men god och nyttig linssoppa på röda linser. Dessutom är den så enkel att göra och väldigt billig! Jag äter linssoppa en gång i veckan just på grund av detta. Och den går att variera så man inte tröttnar. Ofta höftar jag lite angående mängd, beroende på vilken kastrull jag använder samt om jag vill göra matlåda till dagen efter.

1 hackad gul lök eller 10-15 cm strimlad purjolök
3-6 skalade, tärnade potatisar
2 msk rapsolja
1,5 l vatten
2 st buljongtärningar
2 dl sköljda röda linser
örtsalt
ev färska kryddor så som persilja

Värm lök och potatis i oljan. Tillsätt vatten (jag kokar upp vatten i vattenkokare först och tillsätter det), buljong och röda linser. Låt koka tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. Smaka av med örtsalt och ev färsk persilja.

För variation: Lägg till morötter, broccoli eller annan grönsak du har hemma.

 Smaklig måltid!

-------------------------------------------------------

Korv stroganoff
4 portioner

5-6 vegankorvar
1 röd paprika
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk ketchup
1 tetra krossade tomater
2 dl havremjölk
1 tetra blandade bönor
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
svartpeppar

Hacka lök, vitlök och paprika. Skiva korven. Stek allt i rapsolja. Tillsätt kryddor samt tomatpuré, ketchup, krossade tomater och havremjölk. Låt koka ihop i 10-15 min. Tillsätt bönor. Låt puttra i någon minut. Servera med pasta eller ris.

 Ät och njut!

------------------------------------------------------

Spenatsås
4 portioner

1 hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 paprika i bitar
ca 100 g fryst spenat
örtkryddor och peppar
1/2 - 1 dl vatten
1/2 buljongtärning
1/2 msk mjöl
1/2 dl havre- eller sojamjölk

Fräs lök, vitlök, paprika och spenat i en kastrull tills spenaten tinat och löken blivit genomskinlig. Krydda med örtkryddor och peppar. Tillsätt vatten och buljong. Rör ut mjölet i mjölken och tillsätt i spenatblandningen. Koka ett par minuter. Servera med quinoa, pasta eller ris.


---------------------------------------------------------

Semlor
14 stycken

Till bullarna:
25 gram jäst för söta degar
3 dl havremjölk
1 dl socker
75 g mjölkfritt margarin
2 tsk kardemumma, malen
1/2 tsk salt
9 dl vetemjöl special/vetemjöl

Till fyllning:
150 g mandelmassa
Ca 4 dl vispbar sojagrädde
1/2 tsk vaniljpulver

Smält margarinet och tillsätt havremjölk. Värm till 37 grader. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt kardemumma. Blanda i vätskan tills jästen löst sig. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda ett par minuter och låt sedan degen jäsa i en bunke ca 30 min.

Ta upp degen och dela i 14 bitar. Rulla bullar och placera på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 60 min. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 10 min på 225 grader. Låt svalna. Skär av ett lock och gröp ur bullen något. Spara inkråmet till fyllningen. Blanda mandelmassa, inkråmet och tillsätt lite vatten till rätt konsistens. Klicka ut i bullarna. Vispa grädde och tillsätt vanilj och fördela på bullarna. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Njut!

------------------------------------------------------


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar